RRA Srem na Poljoprivredom sajmu u Novom Sadu – projekat inovacije u oblasti proizvodnje hrane

U okviru 91. međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, RRA Srem je u Paviljonu EU predstavila svoje rešenje za održivu poljoprivredu za koje je dobila podršku Programa EU ZA ZELENU AGENDU U SRBIJI. Radi se o projektu pod nazivomZasnivanje ekološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Pokretom Gorana iz Sr. Mitrovice, i udruženjem pčelara „Jovan Živanović“ iz Sr. Mitrovice. Projekat je podržan i od strane grada Sremska Mitrovica. „Cilj Projekta je da, na pilot (maloj, i zbog testiranja pristupa i zbog potencijala finansiranja) površini zaštićenog prirodnog područja ZASAVICA doprinese poboljšanju stanja zaštićenih područja kroz prostorno planiranje biodiverziteta i uspostavu ekološki prihvatljivog načina proizvodnje hrane u blizini ovog zaštićenog područja“ – naveo je Bora Obradović, menadžer projekta u RRA Srem. Projekat se, kako je već navedeno, sprovodi na lokalitetu SRP Zasavica, na način da se suzbijanje invazivnih vrsta vrši selektivno, tako da se uklanjaju veoma invazivne (ali beskorisne) vrste, dok se zadržava manje invazivna, ali svakako, korisna vrsta, koja predstavlja vrhunsku vrstu za ispašu pčela.

Rezultat aktivnosti je vraćanje pašnjaka Valjevac u nekadašnje ekološki povoljno stanje kroz revitalizaciju koja obuhvata uklanjanje žbunastih agresivnih vrsta kao što su glog (Crategus sp) i divlja ruža (Rosa intermedia), uz zadržavanje manje grupe žbunova bagrenca (Amorpha fruticosa), koji, pak, predstavljaju izvor najkvalitetnijeg polena. Žbunovi i drveće bi se uklonili ili sečom u pridanku ili čupanjem iz korena, a nakon toga bi se dislocirali iz zaštićenog područja i koristili kao biomasa za proizvodnju goriva. Ovom projektnom idejom se lansira prerada ove biomase u briket, koji bi se onda podelio ugroženim socijalnim grupama. U okviru Projekta nabavlja se i adekvatna oprema za proizvodnju briketa.  

Više o događajima u okviru EU paviljona na Sajmu poljoprivrede možete videti na: : https://www.facebook.com/eusrbija i https://www.facebook.com/euipnovisad

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top